Hoş geldiniz!
Araştırmacılar

Zehra Uçanok (Ph.D., 2001, Hacettepe Üniversitesi)

Bölümümüzde halen öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Tez çalışmaları ve ilk araştırmaları yetişkin gelişimi ve yaşlanma üzerinedir. Bu kapsamda orta yaş gelişimi ve menopoz, gelişimsel düzenleme modelleri ve başarılı yaşlanma ve anneliğe geçiş süreci ele alınan konular arasındadır. Daha yakın zamanlı araştırma projeleri ise ağırlıklı olarak ergen gelişimi ile ilgilidir. Ergenliğe geçiş ve buluğla ilgili deneyimler, aile stres modeli çerçevesinde ebeveyn-ergen ilişkileri ve ergenin psikososyal uyumu, ergenlikte akran ilişkileri ve zorbalık başlıca araştırma konularıdır.

 

Berna Aytaç (Ph.D., 2013, Sussex Üniversitesi)

Bölümümüzde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Aile sistemi, kültürün aile yaşantısındaki yeri, kardeş ilişkileri ve çocukla ilgili gelişimsel sonuçların çok düzeyli bakış açısıyla incelenmesi başlıca ilgi alanlarıdır. Son zamanlardaki çalışmaları bir gelişimsel bozukluğun varlığında aile bireylerinin, alt sistemlerin ve tüm aile sisteminin nasıl etkilendiğini araştırmak üzerine odaklanmaktadır. Çok düzeyli modelleme ve yapısal eşitlik modeli ayrıca ilgilendiği konular arasındadır.

 

Şule Selçuk (Ph.D., 2019, Hacettepe Üniversitesi)

Bölümümüzde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Ebeveynlik, ebeveyn uygulamaları, ergenlerin ebeveyn uygulamalarına ilişkin değerlendirmeleri ve tüm bunların ergenin psikolojik uyumu ile ilişkisi başlıca araştırma konuları arasındadır. Yakın zamanlı çalışmalarında, ebeveyn uygulamalarının ergen uyumu ile ilişkisinde ve ergenlerin ebeveyn uygulamalarına yönelik değerlendirmelerinde kültürel farklılıklara odaklanmaktadır.

 

 

Araştırma Görevlileri

Ekin Doğa Kozak ​  

 ODTÜ Gelişim Psikolojisi Doktora Programı öğrencisi ve  bölümümüzde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Yüksek lisans tez çalışmasında bağlanmanın, kişilerin bireysellik ve ilişkiselliği ile bağımlı kişilik özellikleri arasındaki aracı rolünü incelemiştir. Kültürün bireyler ve aile üzerindeki etkileri, çocuk ve ergenlerin deneyimleri, duygu yüklü ve otobiyografik anılar ilgilendiği konular arasındadır. Doktora tez çalışması kapsamında ebeveyn-çocuk duygu yüklü otobiyografik anı konuşmalarını, kültürel etkileri de inceleyerek çalışmayı planlamaktadır.

 

 

 

Asya Hilal Çebi

ODTÜ Gelişim Psikolojisi Yüksek Lisans Programı öğrencisi ve bölümümüzde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Yüksek lisans tez çalışmasında mizaç özelliklerinin anne kişilik özellikleri ile etkileşimi ve uyumunun çocuk dil gelişimine katkısını incelemektedir. Anne-çocuk iletişimi, ortak etkileşimli kitap okuma, mizaç özellikleri ve jest ve mimikler başta olmak üzere dil gelişimine etki eden faktörler ilgilendiği konular arasındadır.

 

 

Mezun Doktora Öğrencileri

Esin Şener

Genel (Gelişim) Psikoloji Doktora Programından 2023 yılında mezun olmuştur. Anadolu Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Yüksek lisans tez çalışması ve devamındaki araştırmaları ebeveynlik uygulamalarının ergenlik dönemindeki gelişimsel sonuçları ve belirleyicileri üzerinedir. Doktora tez çalışması, psikolojik kontrol uygulamasının belirleyicilerinin ve gelişimsel sonuçlarının aile sistem yaklaşımıyla incelenmesi üzerinedir.

 

 

 

Suzan Çen Yağız

Genel (Gelişim) Psikoloji Doktora Programından 2024 yılında mezun olmuştur. Yüksek lisans tez çalışması, ekokültürel bakışla öğrenme güçlüğü, ailenin destek kaynakları, değerler ve çocuğun problem davranışları üzerinedir. Doktora tez çalışması kapsamında, anne-çocuk otobiyografik bellek konuşmaları ve erken çocuklukta otobiyografik bellek gelişimini incelemeiştir. Son zamanlardaki çalışmaları, insan davranışlarını belirleyen bireysel, ailesel ve kültürel etkilerinin incelenmesi üzerinedir. Ayrıca gruplar arası karşılaştırmada ölçüm değişmezliği ve model analizleri ilgilendiği konular arasındadır.

 

 

Ayşe Vildan Acar Bayraktar​

Genel (Gelişim) Psikoloji Doktora Programından 2023 yılında mezun olmuştur. Yüksek lisans tez çalışması; algılanan ekonomik güçlük ile ergenlerin uyum davranışları arasında ebeveyn-ergen ilişkisinin aracı rolü üzerinedir. Doktora tez çalışmasını duygu sosyalleştirme uygulamalarının  bağlam, ebeveyn ve çocuk ile ilişkili öncülleri üzerine yürütmüştür.

 

 

 

Gülpembe Yüceol

Genel (Gelişim) Psikoloji Doktora Programından 2024 yılında mezun olmuştur. Yüksek lisans tez çalışması, evlilik ilişkisi, çalışma hayatı, sosyal destek ve kültürel değerlerin anne çocuk ilişkisi üzerine etkisi ile ilgilidir. Doktora tez çalışması kapsamında, anne duyarlılığını reaktif ve proaktif özellikler çalışmıştır.