Hoş geldiniz!
H.Ü. Gelişim Psikolojisi Laboratuvarı
Ölçme Araçları

Hacettepe Üniversitesi Gelişim-Gözlem Laboratuvarı tarafından Türkçe’ye Uyarlaması Yapılan Ölçekler ve Bilgileri

 

Orjinal ölçek adı: Parent-child Relationship Scale (Hetherington ve Clingempeel, 1992)

Ölçek açık erişimdir ve buraya tıklayarak ölçüm aracına ulaşabilirsiniz.

Türkçe uyarlama adı: Ebeveyn-Çocuk İlişkisi Ölçeği

Ebeveyn-Çocuk İlişkisi Ölçeği, Hetherington ve Clingempeel (1992) tarafından geliştirilmiş olup, ebeveyn ile çocuk arasındaki ilişkinin niteliğini değerlendirmeyi amaçlayan öz-bildirim temelli bir ölçüm aracıdır. Ölçekte ebeveynin çocuğuyla olan ilişkisine dair hem olumlu hem de olumsuz yönleri değerlendirdiği toplam 15 madde bulunmaktadır. Katılımcılar, ifadeleri 5’li Likert tipi (1 = Hiç, 5 = Aşırı) bir derecelendirme üzerinden yanıtlamaktadır. Ölçek, ebeveynin yalnızca kendi deneyimlerini değil, aynı zamanda çocuğun ilişkiyi nasıl deneyimlediğine dair algısını da içererek karşılıklı bir değerlendirme çerçevesi sunmaktadır.Ölçeğin Türkçe’ye uyarlaması Aytaç, Çen ve Yüceol (2018) tarafından yapılmış; uyarlama çalışmasında olumlu ilişki alt ölçeği için iç tutarlılık katsayısı .81, olumsuz ilişki alt ölçeği için ise .80 olarak bildirilmiştir.

 

Orijinal ölçek adı: The Evolved Developmental Niche History Scale (Narvaez, Wang ve Cheng, 2016)

Türkçe uyarlama adı:  Gelişimsel Niş Ölçeği

Gelişimsel Niş Ölçeği, bireyin aile bağlamının özelliklerini ve gelişimsel niş yapısını değerlendiren bir ölçüm aracıdır. Ölçeğin psikometrik özellikleri, laboratuvarımızda yürütülen bir araştırma çerçevesinde sınanmış, Türkçe formunun 19 madde ve 4 faktörden oluşan bir yapıyla geçerli ve güvenilir olarak kullanılabileceği gösterilmiştir.

 

Orjinal ölçek adı: Early Prosocial Behavior Questionnaire (Giner Torrénsve Kärtner, 2017)

Türkçe uyarlama adı: Erken Dönem Olumlu Sosyal Davranış Ölçeği

Erken Dönem Olumlu Sosyal Davranış Ölçeği (The Early Prosocial Behaviour Questionnaire, 18 ile 36 yaş arası çocukların olumlu sosyal davranışları sergileme derecesini ölçmeyi amaçlamaktadır. Ölçek, 4’lü (1= neredeyse hiç, 4=neredeyse her zaman) Likert tipi derecelendirmeye sahiptir. Toplam 15 madde olarak oluşturulan ölçek, çocukların günlük hayatta karşılaşmasının daha olası olduğu durumlar düşünülerek orijinalinde 10 maddeye indirilmiştir. Ölçek 10 madde olarak Türkçe’ye kazandırılmıştır. Ölçeğin yardım etme (örn., “Ev işlerine yardım eder.”) paylaşma (örn., “Kendine ait eşyaları paylaşır.”) ve rahatlatma (örn., “Başkaları üzgün ya da mutsuz olduğunda onları rahatlatır.”) olmak üzere 3 alt boyutu vardır.